Background
Uitgelicht Tom van de Kooij

Duurzame
Kassen

Background

In 2010 werd het R&D en kassencomplex in Metslawier grondig gerenoveerd. Voor die tijd werd er verwarmd door middel van gasgestookte ketels. Er waren plastic tunnels waaronder de miniknollen groeiden. Er was geen sturing van het klimaat. Tom van de Kooij, Manager Operations, vond dat dit anders moest. Hij zocht naar een oplossing voor de komende 30 jaar. Het moest degelijk zijn. Weg van fossiele brandstof. Zonder kachel, zonder gas. Tijd voor grondige vernieuwing.

Nu staat er een prachtig kassencomplex waarin vele duurzame opties zijn opgenomen. Een Warmte Koude Opslag (WKO) zorgt nu voor verkoeling in de zomer en warmte in de winter. De zonnewarmte wordt opgeslagen in de grond. In de winter wordt dit er uit gepompt voor verwarming. En vice versa.

Het goed inregelen en vinden van de balans voor het juiste klimaat was het eerste anderhalf jaar een uitdaging. Nu is die balans goed gevonden. De klimaatbeheersing verloopt boven verwachting goed, zegt Tom. In de winter van 2014/2015 vindt een uitbreiding van het laboratorium plaats waarvoor we extra warmte uit de WKO kunnen gebruiken.

Ook op andere fronten is het kassencomplex verduurzaamd. We maken gebruik van een gesloten kasprincipe. Dat betekent ramen en deuren dicht. Je hebt dan weinig pesticiden nodig want er komen geen beesten en schimmels binnen. Er is altijd wel iets gewasbescherming nodig, licht Tom toe. Maar dat brengen we tot een minimum terug. En waar we biologisch kunnen telen, kiezen we natuurlijk voor biologisch.

Wat we ook doen, is het gebruik van regenwater in plaats van kraanwater. Het waterverbruik in de kas is geheel op basis van (grijs) regenwater. Dit wordt opgeslagen in een groot waterbassin. Vlak voor gebruik wordt het gesteriliseerd, onder andere met behulp van hogedruk-UV. De helft van onze teelt vindt inmiddels plaats op waterculturen (in plaats van potgrond). De planten staan met de wortels in stromend water. De planten blijven staan en vervolgens pluk je de aardappels. Dit scheelt aanzienlijk in kosten. Je hebt minder planten nodig omdat er 10 tot 15 x zoveel aardappels per plant worden geproduceerd. En we besparen aanzienlijk op (kraan)water.

De kassen kunnen inmiddels bijna zonder gas. De WKO heeft dit tot een minimum beperkt. Bij calamiteiten kan er altijd nog tijdelijk op gas worden overgeschakeld. Tom wil, als in de toekomst de ketels vervangen moeten worden, kijken naar het inzetten van restwarmte uit de WKO voor kantoorruimte. Wel wordt nog elektriciteit gebruikt. Tom heeft de ambitie om ook dit in de toekomst te verduurzamen. Zelf of gezamenlijk duurzame energie opwekken moet goed mogelijk zijn, vindt hij. Want zon, wind en water zijn in het hoge noorden volop verkrijgbaar. Als we vervolgens lokaal de krachten bundelen dan kan ook de gemeenschap van Metslawier hier profijt van hebben. Zo wordt iedereen er wijzer van, aldus Tom.

 

sluit deze tabel