Hoofdstuk 6 Over de aardappel

Het beste uit de grond

Background

Een wereldverbeteraar pur sang. Dat is de aardappel. Hij is lekker gezond en heeft weinig nodig om goed en snel vele monden te voeden. Met het oog op 9 miljard wereldburgers in 2050 biedt de aardappel uitkomst. Want met een substantieel lager waterverbruik in vergelijking tot maïs, rijst of tarwe, is de aardappel vele malen efficiënter en voedzamer. Daarom is de aardappel wereldwijd in opmars. Zelfs in rijstlanden China en India.

Aardappel en duurzaamheid

Een verantwoord product

Ons doel om de teelt van aardappelen over de gehele wereld te verbeteren, is werken aan duurzaamheid. Met het gewas aardappel kunnen telers over de gehele wereld in een korte periode, met relatief weinig water, goede voeding produceren. Rijk aan vitamines en koolhydraten.

Er zijn nog steeds grote verschillen in kilogramopbrengst per hectare. Wordt in West-Europa gemiddeld 47 ton per hectare geoogst, is dit in Rusland of China nauwelijks 15 ton. Dit grote verschil wordt vooral veroorzaakt door het gemis aan hoogwaardig pootgoed en het ontbreken van productkennis en goede mechanisatie.

De productie wordt ook vaak nog beperkt door de gevoeligheid voor ziekte. Wij kunnen de opbrengst per hectare sterk verhogen door het leveren van kwaliteitspootgoed van rassen met uitstekende eigenschappen in combinatie met het delen van kennis over product en teelt.

Onze veredelingsprogramma’s zijn vooral gericht op voedselkwaliteit, ziekteresistentie en opbrengst. Met het oog op het milieu kijken we hierbij onder andere naar efficiënt landgebruik, milieuvriendelijke teelt en minder verbruik van zoet water. Ook willen wij de voedingswaarde per m2 teelt verhogen en zo een bijdrage leveren aan de verbetering van de wereldwijde voedselvoorziening.

Lees meer over Research & Development

Overzicht uit het rassenassortiment van HZPC:
Sylvana, Sifra, Carrera, Vivaldi en Annabelle (v.l.n.r)
Overzicht uit het rassenassortiment van HZPC:
Sylvana, Sifra, Carrera, Vivaldi en Annabelle (v.l.n.r)

Aardappel en gezondheid

Wist u dat:

  • In 2020 een op de vijf mensen wereldwijd overgewicht zal hebben?
  • Aardappelen minder calorieën bevatten dan ander basisvoedsel?
  • Aardappelen vol zitten met voedingsstoffen en –vezels zoals mineralen en vitaminen B1, B6 en C?
  • Bij aardappelen meer groenten wordt gegeten dan bij rijst of pasta?

Voedingspatroon

De aardappel is niet alleen lekker maar ook een gezond product. De laatste jaren besteden wij meer aandacht aan de rol van de aardappel in het voedingspatroon van de consument. In dit kader doen we onderzoek naar smaak, vertering en verschillende gezondheidsaspecten.

Een aardappel bevat aanzienlijk minder calorieën dan verwerkte voedselproducten als witte rijst of pasta. Met het oog op het bestrijden van obesitas hebben we een nog lichtere variant ontwikkeld: Sunlite®. Deze light-aardappel bevat slechts 59 kcal per 100 gram.

Index calorie├źn waarde van voedselproducten

 

Product Gewicht (g) Energie (kcal) Eiwit (g) IJzer (mg) Vit. C
           
Aardappelen
(geschild)
200 152 5 1,2 16
Tarwe / pasta 200 188 6 0,8
Witte rijst 200 294 6 0,8
Zilvervliesrijst 200 238 6 1,2
Bruine of witte
bonen
200 216 16 4,0

 

Product Kcal (100 gram) Vet (gram) Vezels (gram)
       
Aardappel gekookt 76 2,3 3,1
Aardappelkroket diepvries bereid 235 12 3,2
Aardappelschijfjes bereid 223 10,9 3,2
Frites gezouten bereid 309 15,4 3,2
Frites oven/diepvries bereid 286 8,8 3,2
Loempia 177 8,2 2,0

Gekleurde aardappelen vol antioxidanten

Passend in de trend van superfoods zijn onze Perupa’s. Deze gekleurde aardappelen, die afstammen van de Peruaanse aardappelen afkomstig uit het Andesgebergte, hebben een paarse, rood/roze of donkergele vleeskleur. Dit wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van de kleurstof anthocyaan, die ook in rode bieten zit. Dit is een antioxidant. Perupa’s bevatten meer antioxidanten dan witte aardappelen.

Antioxidanten kunnen helpen tegen beschadiging van cellen of weefsels en daarmee mogelijk op de lange termijn beschermen tegen ziekten. Een extra gezonde aardappel dus.

Andere hoofdstukken

Hoofdstuk 1 Bericht van de CEO lees dit hoofdstuk Hoofdstuk 2 Highlights lees dit hoofdstuk Hoofdstuk 3 Over onze organisatie lees dit hoofdstuk Hoofdstuk 4 Duurzaamheid in onze organisatie lees dit hoofdstuk Hoofdstuk 5 HZPC en medewerkers lees dit hoofdstuk Hoofdstuk 7 Zorg voor het milieu lees dit hoofdstuk Hoofdstuk 8 Werken aan voedselzekerheid lees dit hoofdstuk Hoofdstuk 9 Maatschappelijke betrokkenheid lees dit hoofdstuk Hoofdstuk 10 Over dit verslag lees dit hoofdstuk

terug naar de beginpagina